El meu primer
record d’estada en una casa situada a l’àmbit rural vé de la infantesa.
La casa
pertanyia a la meva àvia paterna i era a Creixell, un poble de la provincia de
Tarragona que ara mateix podria ser exemple de com destrossar una localitat deliciosa descuidant-ne el creixement i permetent la proliferació d’obres de reforma grolleres i d’urbanitzacions que rivalitzen en mal gust
i en deixadesa.
La casa era
petita i l’únic servei de WC era l’anomenada comuna, una instal.lació precària
a la que s’hi anava amb una galleda d’aigua i que emmagatzemava els fems humans
al pou mort. Un cop l’any s’avisava al merdissaire, un professional que pagava
per buidar el pou pudent en funció d’el grau d’acidesa del gènere acumulat, que
venia posteriorment com adob pels horts. Per avaluar-lo tastava breument el producte,
embrutant-se’n els dits, llepant-los en un gest rapidíssim, com d’insecte, i
apreciant la qualitat del material per posar-hi preu.
El segón
record de casa de pagès em transporta a Almacelles amb la mare dels meus
primers dos fills. Feia poc que ens haviem casat i un amic arquitecte ens va
convidar a casa d’uns parents llunyans. Era l’hivern, la casa era especialment
freda i fosca i la futura mare i jo vam aprofitar l’avinentesa per fer-hi el
nostre primer fill, que va ser filla.
Anys més
tard vaig conèixer “can Borrell”, a la Cerdanya, un restaurant i hotelet que gràcies
als comentaris de l’inefable periodista gastronòmic Xavier Domingo, que hi era
convidat molt sovint, va adquirir en poc temps una fama injustificada. Aquí el
concepte d’habitatge rural havia evolucionat. El restaurant perseguía la
primera estrella del fabricant de pneumàtics, els clients eren gent de possibles
i les cambres disposàven d’unes instal.lacions sanitàries de categoría superior.
El luxe i l’afany
perquè el client pogués percebre tots i cada un dels matisos feréstecs de la terra
incloía una gravació de sons –mugir de vaques i ocells que refilàven- que
despertava els hostes, convençuts de trobar-se al bell mig d’una explotació
ramadera com les dels contes.
Quan l’ocupant
de la cambra obria la finestra i buscava inutilment el bestiar i l’aviram
començava a intuïr que li estaven prenent el pel, sensació que es consolidava
quan vaques i moixons callàven de cop i la veu del patró, un antic alcalde de
Badalona, anunciava pels mateixos altaveus l’horari dels esmorzars, el del
dinar i fins i tot el de la missa dominical.
També
recordo una casa a Gòsol, on vaig ser per retratar una muntanya que van
intentar convertir en estació d’esports d’hivern i una altra a prop de Vic, on
els hostes haviem de fer cua per anar a fer un riu. I una altra, inoblidable,
al “arrière pays” de l’Ametlla de Mar, que era com la “maison de Marie Claire”
i a la que un servidor hi podia arribar a qualsevol hora del dia o de la nit,
fent ús d'una clau acuradament amagada darrera d’una pedra. No hi havia
electricitat i després de sopar, el patró, un francés que havia estat director
de cine, convidava a conyac del bo mentre sonàven cançons de l’Yves Montand al “tocata”
que funcionava amb piles.
Les cases
rurals d’ara estàn classificades en funció de mil-i-un paràmetres, tenen
jacuzzi i semblen més una botiga de decoració que un habitatge. S’hi paguen
preus d’hotel de gamma alta, tenen mestresses i amos de tracte ensucrat, s’hi
pot esmorzar l’embotit casolà i ecològic que fa el pagès de la masia propera i
les cambres acostumen a ser prodigis de decoració suposadament rústica. S’hi
lloguen bicicletes elèctriques, es faciliten itineraris turístics, s’hi poden practicar
esports de risc –oh Déu meu!-, disposen de wi-fi i de televisió, no hi ha
mosques i la remor llunyana d’un tractor és objecte de queixa al full de
reclamació. La cuina, quan en fan, vol copiar la de les àvies i la dels cuiners
guardonats i acaba sent un pastiche infumable a preu de restaurant parisenc.
Si algun
dia obro una casa d’aquestes mantindré les goteres, no hi haurà més calefacció
que el foc que fa bullir l’olla i em limitaré a facilitar-ne la clau. Ningú farà els
llits ni la neteja però es podran fer servir les escombres i baietes.
Que no
falti de res i que els hostes retrobin una mica de sana incomoditat, eixams de
mosques i el plaer de fer caca entre dues pedres.
Emocions a
flor de pell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada