2.27.2012

Talent.

Els premis Oscar atorgats durant la nit de diumenge a dilluns posen de relleu el fenomen del talent.

La pel·lícula guanyadora, “The Artist”, és una de les de pressupost més baix de les que estaven nominades. Quinze milions d’euros finançats per productors francesos i pels germans Weinstein, uns clàssics de la producció i de la distribució internacional.

A l’origen de la pel·lícula hi ha el talent innegable del seu director, Michel Hazanavicius, que va tenir la idea de “The Artist” fa cinc anys i va haver de convèncer als productors perquè posessin els recursos necessaris per dur a terme un projecte tan atípic.

El mateix va passar amb la pel·lícula d’animació “Chico y Rita”, obra del Javier Mariscal i del Fernando Trueba i coproduïda per ells i per dos o tres socis internacionals. Sense la guspira inicial de la inspiració -un instant màgic propiciat pel talent- res no hagués passat ni hagués donat lloc a l’esforç de producció que va moure tanta gent durant tant de temps.

El talent és a l’origen de gairebé tot. Creacions artístiques però també negocis, que sorgeixen d’una idea que després es desenvolupa, es completa i es perfecciona a mida que creix.

Un dels indrets de Barcelona on el talent, un ens intangible, es fa més patent i gairebé físic és “Palo Alto”, el recinte industrial de Poblenou on a més del Javier Mariscal hi treballa un grup considerable de creadors, d’artistes i de professionals vinculats a la creativitat.

La visita al recinte impressiona per la respectuosa i discreta reconversió de l’espai, per la vegetació que el converteix en un oasi absolutament singular i original i per l’ambient professional que s’hi respira. Un centre on es crea en gairebé tots els sentits del terme, on la potencia creativa de dissenyadors, arquitectes, professionals de l’audiovisual, artistes purs, informàtics i d’altres esdevé matèria primera. Material a partir del qual els projectes creixen i esdevenen espais, mobles, rètols, conceptes de comunicació, pel·lícules o escultures. O llum o só o imatges que donaran a conèixer qualsevol producte o servei.

La densitat de creadors per metre quadrat del recinte propicia la percepció dels fenòmens que hi tenen lloc. Sensacions a flor de pell que no passen inadvertides quan es passeja pels vials de l’antiga fàbrica tèxtil, convertida des del 87 en fàbrica d’idees que esdevenen realitat.

“Palo Alto” és decididament un espai professional i per a professionals de tot el que es relaciona d’aprop o de lluny amb el talent, el que inclou, naturalment, els negocis basats en les tecnologies més radicals de la comunicació.

Un espai barceloní, una voluntat i un itinerari que cal tenir en compte i que es podrien reproduir sense inversions gegantines.

Prenguem-ne nota.


Pierre Roca